Lars van Berkel scoort vijf WK punten in loodzware MXGP in Lommel

Lars van Berkel scoort vijf WK punten in loodzware MXGP in Lommel

Lars van Berkel van het SR Honda Motoblouz team heeft in de Belgische ronde van het wereldkampioenschap MXGP in Lommel vijf punten weten te scoren. Van Berkel vocht in de loodzware zandwedstrijd voor alles wat hij waard was en wist in het sterke deelnemersveld twintigste en zeventiende te worden!

In de week voor de wedstrijd kreeg Lars de kans om in Lommel in te vallen bij het SR Honda Motoblouz team, het team waar hij ook in Frankrijk de strandraces voor rijdt. Hij kent het team en op donderdag heeft hij even de motor voor Lommel getest. Ondanks dat deze motor heel anders is dan de motor waar hij in de strandraces mee rijdt, voelde het goed aan en was hij er klaar voor!

‘’Voor aanvang van de wedstrijd was ik toch een beetje zenuwachtig. Lommel beloofde een zware wedstrijd te gaan worden en omdat ik nog niet zoveel wedstrijden heb gereden dit jaar, was het afwachten hoe het zou gaan. Ik weet dat ik fit ben maar mis nog het wedstrijdritme dat je normaal in deze tijd van het jaar wel hebt,’’ vertelt Lars.

In de training voelde het rijden gelijk goed aan. Ook het zetten van een snelle tijd lukte goed. Het zat dicht bij elkaar want vanaf de negentiende tot aan de zevenentwintigste tijd die Lars neer zette was het verschil slechts een seconde. Dit was een goede boost voor het zelfvertrouwen.

Bij de start van de eerste manche leek Lars een hele goede start te pakken maar omdat er rijders vlak voor hem vielen in de eerste bocht, reed Lars er bovenop en moest als laatste aan de wedstrijd beginnen. Omdat zijn trainer Joel Roelants had gezegd dat de start niet zoveel uitmaakte maar dat het belangrijker is om de hele manche je ding te blijven doen, bleef Lars rustig en ging in de achtervolging. ‘’Met nog vier ronden te gaan reed ik op een 21ste plaats maar sprong ik op een zijkant en kwam ten val. De twintigste man, Adam Sterry, kreeg daardoor een voorsprong op mij van 21 seconden. Ik zette alles op alles en wist binnen twee ronden zes seconden van mijn achterstand goed te maken en bij het ingaan van de laatste ronde was het gat nog 13 seconden. Ik heb alles gegeven en in de allerlaatste bocht wist ik hem te passeren en pakte hiermee het laatste WK punt. Ik was hier heel blij mee mede omdat het loon naar werken was en ik op de finish helemaal kapot was.’’

In de tweede manche pakte Lars een hele goede start maar door een paar foutjes in de eerste paar bochten moest hij een paar plaatsen prijsgeven. Op een dertiende plaats kwam hij uit de eerste ronde en reed vervolgens lang op een vijftiende plaats. Toen hij vanuit de pits door kreeg dat hij de motor moest sparen omdat door de modder de radiateur dicht was komen te zitten, begon hij even wat fouten te maken. Toen dit probleem verholpen was, begon het beter te gaan en ging hij het gevecht aan met Brent van Doninck. ‘’Ik zag dat hij het zwaar had en probeerde hem partij te geven. Ook kwam Thomas Kjer Olsen dichterbij. Ik heb in de slotfase alles gegeven en reed in de laatste ronde ineens vier seconden sneller dan daarvoor. Van Doninck wist ik niet meer te pakken maar wel werd ik zeventiende en wist hiermee vier punten te pakken. Van tevoren zou ik hebben getekend voor vijf punten. Het was een lastige week met beslissingen die ik heb moeten nemen maar ik kijk met een brede smile naar de toekomst.’’

In het dagklassement eindigde Lars op een negentiende plaats en kan tevreden terug kijken op zijn tweede Grand Prix van dit seizoen!

Daguitslag MXGP Lommel:
1 Romain Febvre 47 Pnt
2 Jeffrey Herlings 41 Pnt
3 Pauls Jonass 40 Pnt
4 Jorge Prado 35 Pnt
5 Antonio Cairoli 34 Pnt
19 Lars van Berkel 5 Pnt

Fotocredits – Eva Szabadfi

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com