Lars van Berkel mist nipt het podium in loodzware Red Bull Knock Out

Lars van Berkel mist nipt het podium in loodzware Red Bull Knock Out

Lars van Berkel van het Husqvarna SKS Racing NL Team is in de loodzware Red Bull Knock Out net naast het podium geeindigd. Onder toeziend oog van 70.000 mensen reed Lars op het strand van Scheveningen een hele sterke wedstrijd. De rijder uit Veghel had in de uur durende finale lang uitzicht op een derde plaats maar werd in de slotfase gepasseerd en kwam op een hele verdienstelijke vierde plaats over de finish.

De Red Bull Knock Out wordt gezien als de zwaarste strandrace ter wereld. Maar liefst 1500 rijders hadden zich ingeschreven voor dit evenement en moesten middels een heat en een halve finale in de finale proberen te komen. Op zaterdag was Lars ingedeeld in de eerste heat. Opdat moment was het circuit nog helemaal vlak. Omdat de snelheid heel hoog lag besloot Lars om niet tot het uiterste te gaan en te proberen zijn motor te sparen. Hij wist tenslotte dat niet alleen de heat een uur duurde maar ook in de halve finale en de finale moest er een uur gereden worden. Al snel kwam hij aan op een tweede plaats en dichtte het gat tot aan de leider. Samen gingen ze de pits in maar dit duurde net iets te lang waardoor hij als tweede weer het strand op kwam. Met een goed ritme kwam hij terug en nam op overtuigende wijze de eerste plaats over. Helaas was dit van korte duur want hij remde zijn motor stil en verloor daardoor opnieuw de koppositie. In de rest van de manche heeft hij geen risico’s meer genomen en reed de wedstrijd op gecontroleerde wijze uit op een tweede plaats.

De halve finale stond op zondagmiddag op het programma met een uur later gelijk de finale. Hierdoor was het zaak dat hij zich binnen de beste 350 rijders wist te scharen maar dat hij zich niet helemaal leeg reed omdat er nog een zware finale achteraan kwam. Lars reed erg bekeken in de halve finale en kwalificeerde zich met een achtste plaats ruimschoots voor de finale. Snel werd de motor nagekeken en nam Lars even iets te eten en drinken om vervolgens weer richting het starthek te gaan voor de belangrijkste wedstrijd van het weekend.

Toen de snelste 350 rijders in de finale het strand opvlogen gingen alle remmen los. Lars ging er vol tegenaan en probeerde met de kopmannen mee te gaan. Dit zorgde ervoor dat hij in de beginfase even op het tandvlees moest bijten maar hij vocht zich er doorheen en kwam steeds verder naar voren. Al voor de dertig minuten kwam hij de top vijf binnen en lang reed hij op een vierde plaats. De pitstop ging goed en gelijk had hij het juiste ritme weer gevonden. Met nog een aantal ronden stootte hij door naar een derde positie. Knokkend tegen de vermoeidheid probeerde hij het tempo zo strak mogelijk te houden. Dit ging goed en tot in de laatste ronde wist hij de derde plaats in handen te houden. Helaas moest hij toch nog zijn meerdere erkennen in de Fransman Camille Chapeliere en kwam moegestreden als vi erde over de finish. Met dit goede resultaat werd hij de best geklasseerde Nederlander!

Commentaar Lars van Berkel:’’Ik heb in de heat en de halve finale bewust niet voluit gereden om mijn motor te sparen voor de finale. In de finale ging ik er vol voor. Dit zorgde in de beginfase voor een hoge hartslag maar ik kwam er doorheen en knokte me naar een derde plaats. Ik heb alles gegeven maar helaas was het net niet voldoende om de derde plaats in handen te kunnen houden. Met een vierde plaats werd ik de beste Nederlander en hier ben ik tevreden mee. Ik wil mijn team (Husqvarna SKS Racing NL Team) en alle mensen die mij dit weekend hebben geholpen enorm bedanken. Ik ga binnenkort aan de voorbereiding beginnen op 2016 en ik zie het met mijn nieuwe team met vertrouwen tegemoet’’!

Uitslag Red Bull Knock Out:
1 Axel van de Sande
2 Nathan Watson
3 Camille Chapelier
4 Lars van Berkel
5 Daymond Martens

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com